Crisis aan de Poolse grens nog niet voorbij

Stichting Vluchteling

De groep vluchtelingen en migranten aan de grens van Polen en Wit-Rusland is uiteengevallen: een deel kreeg opvang in een logistiek centrum in Wit-Rusland en een ander deel vertrok met onbekende bestemming of werd gerepatrieerd naar Irak.

Polen

Pogingen om de grens over te steken zijn volgens de Poolse autoriteiten afgenomen, maar gaan nog elke dag door. Vooral nu de winter is begonnen, lopen migranten en vluchtelingen die de grens proberen over te steken enorm veel risico op onderkoeling. De grens wordt nog steeds zwaar bewaakt door Poolse troepen en grenswachten. Polen heeft dinsdag een wet aangenomen waarin de toegang tot de buitengrenzen beperkt blijft. Stichting Vluchteling gaat Poolse organisaties ondersteunen die op dit moment wel in het grensgebied met Wit-Rusland hulp bieden.

Naast de onduidelijkheid over wat er zich aan de grens afspeelt, is er ook bezorgdheid over het lot van enkele duizend mensen die in gesloten vluchtelingcentra verblijven. Toegang tot deze centra voor NGOs moet worden verzekerd.

Wit-Rusland

Volgens Wit-Russische functionarissen zijn circa tweeduizend vluchtelingen en migranten, voornamelijk uit het Midden-Oosten, ondergebracht in een logistiek centrum vlakbij de grens. De groep heeft nu een dak boven het hoofd, maar de omstandigheden zijn erg sober en de situatie blijft onzeker.

Uit vrees voor Europese sancties, zijn vliegmaatschappijen die vluchtelingen en migranten naar Wit-Rusland brachten gestopt met deze vluchten of nemen geen reizigers mee van bepaalde nationaliteiten.

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2021/12/crisis-aan-de-poolse-grens-nog-niet-voorbij

Crisis aan de Poolse grens nog niet voorbij

Stichting Vluchteling

Mensen in nood

Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV