Creatieve en hartverwarmende initiatieven in ‘coronatijd’

De wereld staat op zijn kop, maar de essentie van de Zonnebloem blijft overeind. Wij zetten ons in voor mensen met een lichamelijke beperking. Hoewel we afstand moeten houden, ontstaat tegelijkertijd juist het gevoel dat we heel dichtbij zijn. En dat komt onder andere door alle mooie initiatieven en acties van Zonnebloemvrijwilligers. 

Sinds half maart liggen alle Zonnebloemactiviteiten stil, zeker tot en met zondag 1 juni. Tekenend voor onze actieve vrijwilligers is dat ze zich daardoor niet lieten en laten kisten: direct na de aankondiging dat de geplande uitjes werden geannuleerd, ontstonden tal van acties die nog wél mogelijk waren, ondanks de coronamaatregelen. Van bloemen langsbrengen en het schrijven van persoonlijke kaartjes tot het inlassen van belbezoeken, raampraatjes en andere hartverwarmende initiatieven. Juist in deze periode ligt sociaal isolement op de loer. De contactmomenten met de Zonnebloem zijn daarom extra waardevol.

Een greep uit de acties en initiatieven in het land….

Muziek én polonaise

Deelnemers van Zonnebloemafdeling Tuitjenhorn-Kalverdijk werden getrakteerd op verschillende muzikale verrassingen. Op initiatief van vrijwilliger Grada Wit reed een draaiorgel langs de woningen van de deelnemers om hen op te vrolijken. “We hadden vooraf iedereen een brief gestuurd met de vraag om op dat tijdstip op het balkon, in de tuin of achter het raam te staan. Het was prachtig!” Daarom besloot Grada meteen door te pakken door nóg een muzikaal optreden te organiseren. Dit keer met zanger Stefan Dekker en Dj Ed. “De mensen vonden het fantastisch. Er werd gedanst, gezwaaid en zelfs een polonaise gedanst, uiteraard op anderhalve meter afstand van elkaar.”

Quizzen

De afdeling Lettele-Okkenbroek bezorgt elke week een setje quizvragen in de brievenbus bij deelnemers en niet-leden van de Zonnebloem. “Meestal doen we er een leuk presentje bij. Het gaat ons niet om wie de quiz wint, maar om het bieden van wat afleiding voor onze deelnemers. Sommigen bellen met elkaar over de antwoorden”, zegt vrijwilliger Anneke Bijsterveld. Volgens haar hoeven afdelingen niet te zoeken naar ingewikkelde acties. Ook de kleine, eenvoudige initiatieven worden enorm gewaardeerd. “Zelf heb ik tijdschriften uitgedeeld onder buurtbewoners. En een belteam van onze vrijwilligers neemt elke week contact op met onze deelnemers.”

Felicitaties via een hoogwerker

Soms ontstaat een actie heel spontaan. Dat gebeurde bij de afdeling Vlaardingen Centrum waar vrijwilliger Bep Blom een verjaardagskaart wilde afgeven bij haar bezoekdeelneemster, mevrouw Eigenraam. Haar familie wilde haar op datzelfde moment feliciteren met een bezoekje via een hoogwerker. Om de beurt gingen de familieleden omhoog om hun moeder via het raam op de vierde verdieping een fijne verjaardag te wensen. Bep: “Toen een van haar dochters vroeg of ik ook naar boven wilde, twijfelde ik geen moment. Het was heel bijzonder om mevrouw Eigenraam even te zien. Normaal gesproken zien en spreken we elkaar best veel. Als vrijwilliger mis ik dat ook, hoor. Zowel voor mevrouw Eigenraam als voor mij was dit een onvergetelijke ervaring.” 

Elke week een verrassing

Meteen na het besluit om de Zonnebloemactiviteiten stil te leggen, kwam de afdeling Ulvenhout-Galder-Strijbeek in actie. Zij maakten een maandplanning, zodat er elke week contact was met alle deelnemers. In de eerste week werd een bosje viooltjes bezorgd, in de tweede week verse soep, met Pasen kreeg iedereen een zakje paaseitjes en in week vier ontvingen de deelnemers een kaartje met een persoonlijke boodschap van hun vaste bezoekvrijwilliger. Vrijwilliger Mariëlle Yocarini: “De reacties van de deelnemers zijn hartverwarmend. We zien dat sommige mensen heel erg alleen zijn en in een sociaal isolement dreigen te raken. Door te laten zien dat we er voor ze zijn, kunnen we echt het verschil maken.”

Tekeningen en haakwerkjes

De coronacrisis laat op meerdere terreinen zien dat Nederland verenigd is. Juist nu pakken we samen dingen op. Ook met verenigingen, stichtingen en dorpsbewoners waar nog niet eerder iets mee is georganiseerd. In Meijel zet de lokale Zonnebloemafdeling ook in op samenwerken. Met het hele dorp nog wel! “Via Facebook hebben we de kinderen uit het dorp opgeroepen om een leuke tekening te maken voor onze honderd deelnemers. Zo willen we jong en oud in Meijel met elkaar verbinden. Daarop kwam een aanbod van een dorpsgenoot om haakwerkjes te maken voor onze deelnemers. Onze vrijwilligers hebben die en de tekeningen rondgebracht. Met onze deelnemers bellen we iets vaker en we hebben heel Meijel opgeroepen mee te doen aan de berenjacht, door knuffels achter ramen te zetten.” 

300 bossen rozen in de aanhangwagen

Vrijwilliger Truus Westenbroek van de afdeling Wolvega wist meteen wat ze ging doen om de deelnemers in Wolvega te verrassen. Met rozen! “Ik heb gewoon gegoogeld op ‘rozenkweker’ en nog diezelfde dag kon ik 300 bossen ophalen. Een andere vrijwilliger maakte er kaartjes aan vast en toen konden de bloemen worden bezorgd. “Sommige deelnemers waren heel voorzichtig en riepen door de brievenbus dat ze het bosje later van de deurmat zouden oprapen. Maar er waren ook mensen die hun verhaal wilden doen en het ontzettend waardeerden dat dat even kon. De eerste deelnemer die ik bezocht, begon zelfs meteen te huilen toen ze de bloemen zag. Zo ontroerd was ze.” Truus is zich inmiddels aan het beraden op een volgende actie. “Dit hét moment om iets voor een ander te kunnen betekenen!”

Benieuwd naar nog meer initiatieven? Kijk op www.zonnebloem.nl/thuis voor nog meer creatieve acties van onze vrijwilligers.

Creatieve en hartverwarmende initiatieven in ‘coronatijd’

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV