Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Coronavirus bereikt kamp Moria

Vluchtelingenwerk Nederland

In het grote vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is vandaag de eerste besmetting met het coronavirus geconstateerd. VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling roepen het kabinet met klem op alsnog 500 alleenstaande kinderen uit de Griekse eilanden op te nemen vóór de chaos op de eilanden compleet is. De rampzalige medische gevolgen en de paniek die nu in de kampen kan uitbreken geven geen tijd meer om nog langer te discussieren. Ook moet Nederland al het mogelijke doen om de Grieken te ondersteunen bij het terugdringen van verdere verspreiding en het leveren van de medische zorg die nodig is.

Gebrek aan hygiëne en medische zorg

In het kamp wonen 13.000 vluchtelingen en migranten die daar door Europese afspraken vast zijn komen te zitten. Al maanden werd gevreesd voor een uitbraak in het kamp. Hele gezinnen leven op elkaar gepakt. Er is een schrijnend gebrek aan hygiëne en medische zorg. Er is te weinig zeep, geen warm water, en vaak is er slechts één kraan beschikbaar per 1.300 mensen. Het is in deze omstandigheden onmogelijk om afstand te houden, de noodzakelijke hygiënemaatregelen te betrachten en adequate medische zorg te leveren aan besmette bewoners.

Alarm geslagen

Al maanden geleden sloegen hulporganisaties internationaal alarm over de catastrofale gevolgen van een mogelijke uitbraak op de Griekse eilanden. Europese landen werden opgeroepen over te gaan tot onmiddellijke complete evacuatie van de kampen op de eilanden voor het te laat zou zijn. Inmiddels is een groep constructieve EU-lidstaten overgegaan tot de evacuatie van een deel van de vluchtelingen van de Griekse eilanden. Nederland hoort daar niet bij. Ondanks de bereidheid van 160 Nederlandse gemeenten om een deel van de meest kwetsbare alleenstaande kinderen een veilige plek in Nederland te bieden weigerde het kabinet ook maar één kind op te nemen.

Teken de petitie en roep het kabinet op om 500 alleenstaande vluchtelingkinderen in Nederland op te vangen.

Dit artikel is afkomstig van de website van Vluchtelingenwerk:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/coronavirus-bereikt-kamp-moria

Coronavirus bereikt kamp Moria

Vluchtelingenwerk Nederland

Maatschappij

VluchtelingenWerk Nederland, Surinameplein 122, Amsterdam, NH, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV