Corona-quarantaine van kamp Moria op Lesbos is onnodig, gevaarlijk en wreed

Artsen zonder grenzen

Artsen zonder Grenzen is absoluut tegen de complete en plotselinge lockdown van kamp Moria op Lesbos. ‘Wat nodig is, is een medische noodaanpak, en niet de quarantaine van 13.000 mensen in een kamp met plaats voor 3.000 personen. 200 kwetsbare mensen die verhoogd risico lopen op corona moeten met spoed geëvacueerd worden,’ aldus onze projectcoördinator Caroline Willemen. Op 2 september is de eerste besmetting met corona in Moria bevestigd, waarop de Griekse regering het kamp totaal heeft dichtgegooid. Normaal konden mensen het kamp in en uit lopen. Door het op slot te doen zitten mensen nu nog meer op elkaar, waardoor het coronavirus zich er juist razendsnel kan verspreiden.

Plotselinge lockdown Moria

Sinds woensdag is het hele Moria-kamp op het eiland Lesbos totaal op slot. De bestaande kliniek van Artsen zonder Grenzen voor kinderen en zwangere vrouwen staat net buiten het kamp, en is dus nu onbereikbaar geworden voor de inwoners. Een dergelijke ‘massa-quarantaine’ is gevaarlijk en moet daarom vermeden worden. Het mag niet gebruikt worden om te verhullen dat de overheid geen strategie heeft bepaald om verspreiding van het coronavirus in het kamp tegen te gaan.

Regering moet mensen in Moria juist tegen corona beschermen

‘Niemand kan erin, of eruit. Het schijnt dat de lokale gezondheidsautoriteiten in het kamp zijn begonnen met het testen op corona, maar dat is bij lange na niet genoeg. Er moet veel meer actie worden genomen,’ vervolgt Caroline Willemen. ‘Wat nodig is, is een totaalplan om corona te bestrijden: contactonderzoek, testen, hygiënische voorzieningen flink opschroeven en uitbreiden én zorgen dat mensen snel en makkelijk medische hulp krijgen. Deze totale quarantaine is schadelijk voor de mensen: medisch en mentaal. Er zijn bejaarden met onderliggende gezondheidsproblemen, zwangere vrouwen en kinderen die al bang en getraumatiseerd zijn. De Griekse regering moet deze mensen beschermen en niet hen met corona in het kamp insluiten.’

Omringd door politie, in plaats van een evacuatie

In april beloofde de Griekse regering een complete evacuatie van Moria, maar 5 maanden later is daar niets van terechtgekomen. In plaats daarvan worden de mensen omringd door politie om te zorgen dat ze het kamp niet uit kunnen. 200 kwetsbare mensen die tot een risicogroep voor corona behoren, moeten met spoed geëvacueerd worden. Daartoe roepen we al maanden, en andere organisaties met ons, op. Alle mensen moeten naar een veilige omgeving: op Lesbos, op het vasteland of andere landen van de Europese Unie.

Coronakliniek onder dwang gesloten

Onze coronakliniek, die wij als voorbereiding op een corona-uitbraak, net buiten de poort van Moria hadden opgezet, is onder dwang van Griekse stedelijke planningsautoriteiten op 31 juli gesloten. Hierdoor is er op dit moment geen functionerende kliniek op het eiland, die gebruikt kan worden als het virus zich verder verspreidt.

Hoe moet corona in Moria worden bestreden?

Vanuit onze expertise in het bestrijden van infectieziekten, waaronder ook corona:

  • mensen goed informeren en de samenwerking van de mensen waarborgen
  • ervoor zorgen dat basisvoorzieningen voor hygiëne voor iedereen toegankelijk en mogelijk is
  • evacueren en afschermen van mensen die een verhoogd medisch risico lopen
  • massaal testen op corona (COVID-19)
  • isolatie en medische behandeling van coronazieken
  • contactonderzoek
  • quarantaine alléén als aan de minimumstandaard is voldaan qua hygiëne en voorzieningen en waar medische hulp en follow-up is geborgd
  • gèèn schadelijke maatregelen als politie-inzet en detentie.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/corona-moria-lesbos/

Corona-quarantaine van kamp Moria op Lesbos is onnodig, gevaarlijk en wreed

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV