Corona-noodhulp voor inheemse bevolking Amazone

Greenpeace Nederland

Wings of Emergency brengt medici, apparatuur en hygiëneproducten naar afgelegen gebieden in het regenwoud in de strijd tegen corona

Manaus, 20 mei – Greenpeace heeft samen met lokale organisaties noodhulp opgezet voor de inheemse bevolking in de Amazone. Onder de naam Wings of Emergency* worden per vliegtuig medici ter plaatse gebracht samen met medische benodigdheden, apparatuur en hygiëneproducten. Zo probeert de milieuorganisatie de impact van de oprukkende pandemie in het Braziliaanse regenwoud zoveel mogelijk te verkleinen.

Uit de meest recente cijfers van de Braziliaanse Inheemse bewoners organisatie APIB (Articulation of Indigenous Peoples of Brazil) blijkt dat het aantal coronabesmettingen onder inheemse volken oploopt. In Brazilië zijn inmiddels 99 inheemse bewoners overleden aan de gevolgen van corona. Bij meer dan 500 inheemse bewoners afkomstig uit 40 verschillende gemeenschappen is de infectieziekte vastgesteld.

Noodhulp verlenen aan inheemse gebieden is een logistieke uitdaging. De meeste gebieden liggen namelijk ver van de bewoonde wereld liggen, soms wel uren varen per boot. Greenpeace heeft daarom haar vliegtuig, dat normaliter wordt ingezet voor het monitoren van ontbossing, ter beschikking gesteld.

Het vliegtuig van Wings of Emergency brengt de eerste hulpgoeden aan de inheemse gemeenschap in Jacareacanga. Greenpeace doneerde 400 chirurgische maskers, 2.000 chirurgische handschoenen, 30 dozen zeep en 5.000 stoffen mondmaskers. FOTO: Marcos Amend / Greenpeace.

“Naast ons vliegtuig hebben we ook onze infrastructuur en mankracht ingezet zodat artsen, verpleegkundigen en essentiële medische apparatuur bij de gemeenschappen komt. Van zuurstofconcentrators tot alcoholgel en handzeep, alles is belangrijk. Door de jaren heen heeft Greenpeace nauw contact opgebouwd met inheemse gemeenschappen en samen gestreden voor behoud van het regenwoud, hun leefgebied. Nu het coronavirus hen zo zwaar treft, staan we ook aan hun zijde en geven we zoveel mogelijk support”, aldus Hilde Stroot, Greenpeace programmadirecteur biodiversiteit. 

Besmettingshaard
De eerste vluchten van Wings of Emergency, gingen naar São Gabriel da Cachoeira in de Amazone een stad waarvan zo’n 90 procent nog behoort tot de inheemse bevolking. De stad is een corona besmettingshaard geworden en de gezondheidszorg is er volledig ingestort. De stad zit sinds 8 mei in een lockdown en er zijn geen intensive-care bedden meer beschikbaar. De vlucht naar São Gabriel da Cachoeira bracht negen medici van het gezondheidscentrum voor Inheemse volken (DSEI) ter plaatse. De zorgprofessionals arriveerden samen met medische apparatuur zoals zuurstofapparaten, corona-testkits en persoonlijke hygiëneproducten. 

Op 12 mei vloog Wings of Emergency  naar Jacareacanga, in Pará, de regio waar het inheemse volk de Munduruku woont. Met hen heeft Greenpeace jarenlang gestreden tegen de komst van een waterkrachtcentrale in hun leefgebied waardoor grote delen onbewoonbaar zouden worden. In Jacareacanga zijn inmiddels 26 besmettingsgevallen bekend. Ook de gemeenschappen rondom deze stad werden voorzien van  hulpgoederen. 

Toename ontbossing
In deze tijden van corona neemt ontbossing in de Amazone sterk toe. In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal meldingen van ontbossing in inheemse gebieden toe met 59 procent. Door deze invasies door houtkappers, goudzoekers en veeboeren wordt het risico op verspreiding van het coronavirus in zelfs de meest afgelegen gebieden vergroot. “Daarnaast hebben deze inheemse gemeenschappen niet of nauwelijks toegang tot medische zorg, waardoor ze in een zeer kwetsbare situatie worden gebracht en het aantal geïnfecteerden mogelijk zal blijven toenemen. Als deze stijgende lijn doorzet, is er grote zorg over een mogelijke genocide van inheemse volken in Brazilië”, aldus Stroot.

Noot voor de redactie

*Bij Wing of Emergency zijn meerdere inheemse organisaties betrokken zoals de Inheemse organisatie van de Braziliaanse Amazone (Coiab) en de Federatie van inheemse organisaties van Rio Negro (Foirn). 

Contact

Persvoorlichting Greenpeace – [email protected] – +31 6 212 968 95

Download de foto’s van de eerste noodhulp vluchten van Wings of Emergency .
FOTO: Marcos Amend / Greenpeace

Corona-noodhulp voor inheemse bevolking Amazone

Greenpeace Nederland

Natuur, Milieu en Dieren

NDSM-Plein 32, 1033 WB Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV