Corona in ZOA-landen – Hoe is het in Syrië?

Syrië, een land wat de laatste negen jaar een strijd tussen legers met wapens huisvest, moet nu de strijd aangaan tegen een onzichtbare vijand: COVID-19. Als hulpverlener houd ik mijn hart vast, ik durf niet te denken aan mogelijke gevolgen. Negen jaren oorlog hebben dit land op alle fronten verzwakt…

Officieel is de eerste corona-patient op 22 maart jongstleden in quarantaine geplaatst. Maar wat zijn statistieken waard? Evenveel als de vele geruchten die door Syrië gonzen op dit moment.

Kwetsbare groepen

Je zou kunnen zeggen dat, op een aantal kleine elites na, het overgrote deel van Syrië in de kwetsbare groep  voor corona valt. De groepen die zijn gevlucht voor de strijd rondom Idlib zijn in het bijzonder kwetsbaar. Ze leven onder erbarmelijke omstandigheden, soms niet eens beschermd tegen kou en regen, en zijn in een slechte conditie. Vooral de vrouwen en kinderen zijn zeer kwetsbaar, net als gezinnen met ouderen of een gehandicapt kind.

Ziekenhuizen en medisch personeel

Het overgrote deel van de ziekenhuizen en klinieken is verwoest. Veel medisch personeel is gevlucht naar het buitenland. Een Intensive Care afdeling in Nederland is lichtjaren verwijderd van de staat van het gemiddelde ziekenhuis in Syrië.

Hierbovenop hebben de sancties van afgelopen jaren ervoor gezorgd dat er grote tekorten zijn aan bijvoorbeeld medische apparatuur, desinfecterende middelen, mondkapjes en materiaal om testen mee te doen. Degenen die er zijn zijn onbetaalbaar voor de gewone man, de prijzen zijn sinds de sancties gestegen met soms wel 700 tot 1000%. Veel mensen in Syrië redden het financieel niet en zijn vooral bezig met overleven.

Corona in ZOA-landen – Hoe is het in Syrië?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV