Carré steeds toegankelijker: ‘We gaan de uitdaging aan!’

Het rolstoelvriendelijk maken van een historisch pand is een flinke uitdaging. Daar weet Koninklijk Theater Carré in Amsterdam alles van. Het theater deed mee aan het project Onbeperkt Eropuit van Nationale Vereniging de Zonnebloem, waarbij de toegankelijkheid grondig getest en beoordeeld werd.  “We beseften dat toegankelijkheid veel verder gaat dan het wegwerken van wat trapjes en drempels.”

Het theater ligt aan de Amstel en stamt uit 1887. Het pand is niet bepaald ontworpen om mensen in een rolstoel te kunnen ontvangen. “Bovendien is het een rijksmonument, dat maakt het nog lastiger om iets te veranderen”, vertelt Rob Bergmans, (mede) verantwoordelijk voor gastvrijheid en toegankelijkheid van het theater. “Natuurlijk, vóór de samenwerking met de Zonnebloem hadden we al allerlei aanpassingen, maar hierbij keken we vooral vanuit de beperking: zijn de gangpaden breed genoeg, mist er een beugel, enzovoort. Vooral heel technisch.”

Sinds de samenwerking met de Zonnebloem leerde het theater anders te kijken naar toegankelijkheid, door deze meer te benaderen vanuit de wens vanuit de bezoeker. “We hielden voorheen bijvoorbeeld één standaard procedure aan. We beseffen nu veel beter dat iedereen andere capaciteiten en wensen heeft. De ene bezoeker wil volledig in de watten gelegd worden, de ander is goed voorbereid en weet zelf zijn weg wel te vinden in het theater.”

Inspirerende workshop

Het toegankelijkheidsonderzoek Onbeperkt Eropuit is mogelijk gemaakt met steun van het VSBfonds. Als eerste theater in Nederland ging Carré de uitdaging aan. Het onderzoek bestaat uit een bezoek van mystery guests, een technische keuring, een presentatie van het rapport en tenslotte een workshop voor de medewerkers. Hierbij ervaren ze zelf hoe het is om in een rolstoel door het pand te rijden en dragen ze een beperkingenpak dat het bewegen, zien en horen flink lastiger maakt. Ook gaan ze in gesprek met iemand met een fysieke beperking. In dit geval was dat de Tilburgse Tamara van Laarhoven. Zij heeft een dwarslaesie en maakt gebruik van een rolstoel.

“Het verhaal van Tamara was heel inspirerend”, zegt Harriëtte Loeffen, die als directeur van het Carré Fonds ook bij het onderzoek betrokken was. “Een vrouw die midden in het leven staat en heel zelfstandig is. Haar concrete voorbeelden van lastige situaties waren een eyeopener.”

Melden wat niet mogelijk is

Naar aanleiding van het project is onder andere de informatie over toegankelijkheid op de website van het theater flink uitgebreid. “Hierdoor kunnen bezoekers zich veel beter voorbereiden. Dat houdt dus in dat je ook meldt wat er níet mogelijk is”, zegt Harriëtte. “Dat betekent dat we eerlijk moeten zijn: sommige obstakels zijn nu niet of niet of lastig op te lossen. Dat heb je nu eenmaal met een pand van 130 jaar oud. Zo kan de bezoeker zijn eigen afweging maken. We zijn absoluut trots op wat we wél hebben kunnen doen met de ervaringen en inzichten die we dankzij het onderzoek hebben verkregen.”

Dankzij een gulle gift van een particulier kon het theater nog meer verbeteringen doorvoeren: zo beschikt het theater over een volledig nieuwe lift en is er een hoorapp geïnstalleerd. Harriëtte: “Bovendien kunnen de uitkomsten van het onderzoek ons helpen om meer fondsen te werven. Het fijne van dit project is dat het niet gaat over goed of fout. Het is een advies en geeft ons veel handvatten om zelf aan de slag te gaan met de implementaties en aanpassingen.

Carré steeds toegankelijker: ‘We gaan de uitdaging aan!’

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV