CARE biedt voedsel en psychologische hulp in Beiroet

CARE Nederland

CARE Libanon was als een van de eerste NGO’s ter plaatse na de verwoestende explosie van dinsdag 4 augustus. Medewerkers startten direct met het uitdelen van  voedselpakketten aan 2400 mensen in een van de zwaarst getroffen delen van de stad. Ouderen, vrouwen en kinderen en mensen met een beperking hadden daarbij onze speciale aandacht.

De explosie in het havengebied van Beiroet raakt 300.000 inwoners hard. De inwoners zijn dakloos geworden en hebben vaak geen of te weinig toegang tot voedsel.  Zij zien hun toch al kwestbare situatie door onder meer de economische  en coronacrisis alleen maar verslechteren. Daarnaast kwam 80% van de internationale aanvoer van o.a. voedsel via de inmiddels totaal verwoeste haven binnen.

Bujar Hoxha, directeur van CARE Libanon zegt:

“Ongeveer 60% van de inwoners die het momenteel het zwaarst hebben gedurende de nasleep van de explosie zijn vrouwen en kinderen.”

Bujar Hoxha, directeur van CARE Libanon

Slapen in een onherkenbare stad

De collega’s van Hoxha, die werkzaam zijn in het gebied, zien dagelijks duizenden mensen die niets meer hebben en noodgewongen op straat slapen. De puinhoop is onbeschrijflijk en  de stad lijkt onherkenbaar. De straten zijn onbegaanbaar geworden: bomen en verwoeste auto’s  blokkeren de weg. De eigenaren van de voertuigen zijn ofwel afgevoerd naar het ziekenhuis ofwel dood. Patricia, een CARE medewerker, zegt: “De mensen die ik ontmoet zijn kapot van verdriet, maar de solidariteit is enorm hoog. Iedereen komt samen om puin te ruimen en de ouderen te helpen.”

Een van de ouderen die op straat slaapt is de 67-jarige Shiham. Het gebouw waar ze woonde werd totaal weggeblazen. In de nacht na de explosie sliep ze noodgewongen op een plastic stoel op de plek waar tot voor kort haar huis stond. “Gisteren brachten jongeren me een oude bank. Hij was kapot, maar het is beter dan niets. Vannacht slaap ik ook weer buiten, dit maal op de bank. Het is beter dan niets.”

Hulp op de lange termijn

De komende maanden ligt de nadruk op levensreddende hulp bieden in de vorm van voedselpakketten, geld, psychosociale hulp en hygiëne producten.  Voor de langere termijn zal CARE Libanon helpen met technische kennis en geld om de stad te herbouwen.  Ook psychosociale hulp hoort bij de lange termijn aanpak omdat in de nasleep van een dergelijke crisis de kans op huiselijk geweld toeneemt.

Psychosociale hulp voor de meest kwetsbaren

“Mentale gezondheid is een gevoelig onderwerp in de Libanese samenleving” legt Bujar Hoxha uit. “Toch twijfel ik er niet aan dat duizenden mensen een trauma hebben opgelopen of het nog moeilijk gaan krijgen tijdens de maanden die nog gaan komen”. Daarom traint Hoxha zijn personeel om trauma te herkennen en de nodige psychologische ondersteuning te kunnen bieden.

Vrouwen, kinderen en ouderen worden het hardst getroffen in crisissituaties. In Libanon maakt men zich daarom ook in het bijzonder zorgen om deze groep. Al voor de explosie aten 85% van de vrouwen in Libanon al kleinere porties dan nodig. “We zijn bang dat deze situatie alleen maar zal verslechteren” concludeert Hoxha.

CARE helpt met:

  • 20.000 warme maaltijden
  • 7500 tijdelijke opvangplekken
  • 5500 hygiene producten zoals zeep, tandenborstels en maandverband
  • 17.500 geldverstrekkingen

Wilt u bijdragen aan de tastbare hulp die CARE en de samenwerkende hulporganisaties(GIRO555) bieden? Doneer vandaag nog! Uw geld komt op de juiste plek terecht.

Dit artikel is afkomstig van de website van Care Nederland:

https://www.carenederland.org/care-biedt-voedsel-en-psychologische-hulp-in-beiroet/

CARE biedt voedsel en psychologische hulp in Beiroet

CARE Nederland

Ontwikkelingshulp

Care Nederland, Parkstraat, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV