Burchtenonderzoek in het Buurserzand

Natuurmonumenten

Wie woont waar

De burchten kennen we en daar waar we het ene jaar de penetrante lucht van een vos waarnemen kan het zo maar zijn dat we het volgende jaar de krassen van dassenpoten tegenkomen.  Het antwoord op de vraag wie er exact wanneer in welke burcht woont is daarmee nog niet beantwoord. Dat willen we graag inzichtelijk maken en sinds maart struinen er daarom twee studenten door het veld om dit te onderzoeken en om dit in kaart te brengen. We willen bijvoorbeeld weten in welke jaren burchtlocaties bewoond zijn. Een van de vragen daarbij is hoe de relatie tussen dassen en vossen is. Ze kunnen gebruik maken van dezelfde burchten. Neemt de das toe ten koste van vos? 

Hoofdburcht en pijpen

Er zijn nog behoorlijk wat zaken die we in kaart willen brengen. Want wat gaan we als hoofdburcht bestempelen en welke losse pijpen horen bij deze hoofdburchten? Hoe gaan we het in kaart brengen zodat we jaarlijks na het inventariseren goede vergelijkingen kunnen maken? Dat is best ingewikkeld. Intussen blijven we toezicht houden op de burchten, alle verschillen houden we nauwkeurig bij zodat er straks een goede basis ligt. Wordt vervolgd.

Geheime locaties

We gunnen de bewoners in onze natuurgebieden alle rust en recht op een eigen leven. Gelukkig kunnen we melden dat er burchten bewoond zijn. Ook dit jaar. In het voorjaar waren we bijna een paar jonge dassen verloren. De moeder verongelukte in het verkeer. De drie jongen zaten in de burcht. Met een groep mensen postten we bij de uitgangen van de pijpen in de hoop dat de jongen uit zichzelf naar buiten zouden komen voor voedsel. Wat er toen gebeurde lees je hier.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/buurserzand/nieuws/burchtenonderzoek-het-buurserzand

Burchtenonderzoek in het Buurserzand

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren

Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV