Boijmans collectie surrealisten naar Zuid-Korea

Boijmans

Vanaf eind 2021 zijn werken van Dalí, Magritte, Man Ray en andere surrealisten uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen te zien in Zuid-Korea. Ze maken een wereldreis vanuit Rotterdam via Wellington in Nieuw-Zeeland, naar Seoul. In het voorjaar van 2022 reizen de werken waarschijnlijk door naar Mexico-City.

Levende beweging

‘A Surreal Shock. Masterpieces from Museum Boijmans Van Beuningen’ laat zien hoe het surrealisme kort na de Eerste Wereldoorlog in Parijs ontstond als een literaire beweging, zich binnen vijftien jaar over kunstvormen en continenten verspreidde, en als gevolg van de Tweede Wereldoorlog een nieuwe fase inging. Ondanks deze oorlog en ook na het overlijden van de drijvende kracht André Breton, bleef het surrealisme echter springlevend, als een mentaliteit die de reikwijdte van het Westerse rationalisme ter discussie stelt. Dit is tot aan de dag van vandaag zo gebleven.

Surrealistische kunst kenmerkt zich door een grote diversiteit in stijl, techniek en materiaalgebruik. Deze diversiteit weerspiegelt een zoektocht naar een nieuwe, ongecontroleerde vorm van schoonheid. De surrealisten vonden schoonheid in hun dromen, het toeval en het onderbewuste. Met gevonden voorwerpen, spelletjes en technieken waarbij de ratio werd uitgeschakeld wilden ze een poëtische schok veroorzaken die de kunst én het leven blijvend zou vernieuwen.

Boijmans’ Surrealisten

De surrealisme collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is bijeengebracht vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw en omvat topstukken van Salvador Dalí, Max Ernst en René Magritte. De afgelopen tien jaar zijn hoogtepunten aangekocht uit het oeuvre van Unica Zürn, Leonora Carrington en Eileen Agar. Deze aanwinsten worden nu voor het eerst aan een internationaal publiek getoond.

Seoul

Met de Rotterdamse collectie krijgt het Zuid-Koreaanse publiek, dat grote belangstelling koestert voor de mythische kracht van de verbeelding, zijn eerste grote overzichtstentoonstelling over het surrealisme. Het Seoul Arts Center trekt jaarlijks twee miljoen bezoekers, en is naast een museum voor beeldende kunst ook een operahuis, muziektheater en museum voor design en kalligrafie. Het organiseert regelmatig tentoonstellingen over internationaal bekende kunstenaars en klassiek-moderne kunststromingen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Museum Boijmans van Beuningen:

https://www.boijmans.nl/nieuws/boijmans-collectie-naar-zuid-korea

Boijmans collectie surrealisten naar Zuid-Korea

Boijmans

Boijmans Van Beuningen, Museumpark, Rotterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV