Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bijna 1,2 miljoen burgers willen sterke Europese Bossenwet om wereldwijde ontbossing te stoppen

Greenpeace Nederland

Recordaantal stemmen aangeboden aan minister Schouten en Eurocommissaris Timmermans

Meer dan een miljoen (1.193.652) Europeanen, waaronder 134.082 Nederlanders, roepen de EU op om te zorgen voor een ambitieuze Bossenwet, waardoor alleen nog ontbossingsvrije producten op de Europese markt zijn toegestaan. Niet eerder hebben zoveel burgers zich tijdens een zogenoemde publieksconsultatie van de Europese Commissie uitgesproken over een natuurthema. De oproepen worden in Nederland aangeboden aan minister Schouten (LNV).

Samen zijn de EU-lidstaten verantwoordelijk voor ruim een derde van de wereldwijde import van producten waarvoor ontbost is. De Europese Commissie werkt aan wetgeving die bossen en andere natuur wereldwijd hiertegen moet beschermen. De afgelopen maanden hebben meer dan 160 natuur- en mensenrechtenorganisaties in Europa zich met de campagne #Together4Forests hard gemaakt voor een krachtige wet. Deze coalitie noemt een Europese Bossenwet een unieke kans om de betrokkenheid van Europa bij wereldwijde ontbossing te stoppen. 

Verantwoordelijkheid van Nederland

Maandag 14 december neemt minister Schouten de oproepen in ontvangst. Als grootste Europese importeur en doorvoerhaven van soja, palmolie en cacao, heeft Nederland een verantwoordelijkheid om illegale en legale ontbossing te stoppen. GreenpeaceWWFVogelbescherming Nederland, IUCN NLBoth ENDS en Tropenbos International roepen de minister dan ook op om in Brussel het voortouw te nemen en andere lidstaten aan te sporen om een sterke Bossenwet te steunen. Op dezelfde dag volgt in Brussel de overhandiging aan Europees Commissarissen Timmermans (vice-voorzitter, Klimaat en Green Deal) en Sinkevicius (Milieu).

Anna Schoemakers, directeur van Greenpeace, namens de coalitie: “Bossen vormen een essentiële bondgenoot in de strijd tegen de klimaat- en natuurcrisis. Het is erop of eronder voor het behoud en herstel van de natuur. Met een krachtige Europese Bossenwet weren we eindelijk producten van de markt, die elders leiden tot bosvernietiging.”

Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds (WWF) vervolgt: “Veel Nederlanders hebben een heel sterk signaal gegeven dat ze willen kunnen winkelen in de wetenschap dat voor de producten in hun winkelmandje geen natuur is vernietigd of rechten van lokale gemeenschappen zijn geschonden. Tropisch regenwoud, oerbossen en savannes bieden een thuis aan planten, dieren én mensen. Het is een zaak van ons allemaal.” 

Gevaren van vernietiging natuur

Ontbossing is de op één na grootste bron van broeikasgasemissies, waardoor bosbescherming en -herstel essentieel zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Vernietiging van natuur gaat wereldwijd regelmatig gepaard met mensenrechtenschendingen. Inheemse gemeenschappen worden met geweld van hun land verdreven, terwijl 80 procent  van de biodiversiteit wereldwijd in inheemse gebieden te vinden is. Bovendien waarschuwen wetenschappers dat we vaker te maken gaan krijgen met pandemieën als COVID-19. Wilde dieren en de ziektes die ze bij zich dragen, komen sneller in contact met mensen door het kleiner worden van hun leefgebied. Dit kunnen we voorkomen door de vernietiging van bossen en andere waardevolle natuurgebieden te stoppen.

Iedere twee seconden een voetbalveld

Toch verliezen we nog altijd iedere twee seconden een voetbalveld aan bos. De uitbreiding van landbouw is verantwoordelijk voor 80 procent van alle ontbossing wereldwijd voor producten als soja voor veevoer, palmolie en (rund)vlees. Vorig jaar bleek al uit een opiniepeiling dat bijna 90 procent van de Europeanen wetgeving wil om wereldwijde ontbossing aan te pakken. 

De Europese Commissie gaat op basis van de input van deze publieksconsultatie aan de slag met een wetsvoorstel voor een Europese Bossenwet. Dit voorstel wordt halverwege 2021 verwacht. 

Dit artikel is afkomstig van de website van Greenpeace Nederland:

https://www.greenpeace.org/nl/natuur/44081/burgers-willen-sterke-europese-bossenwet/

Bijna 1,2 miljoen burgers willen sterke Europese Bossenwet om wereldwijde ontbossing te stoppen

Greenpeace Nederland

Natuur, Milieu en Dieren

NDSM-Plein 32, 1033 WB Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV