Bevallen met een mondkapje op

Amref Flying Doctors

Hoe is het om te bevallen midden in een lockdown? Op het Afrikaanse continent misschien nog wel een veel groter dilemma dan in Europa. De medische zorg richt zich voornamelijk op het bestrijden van het coronavirus. Hierdoor staan essentiele diensten zoals moeder-en kindzorg onder grote druk. Amref Flying Doctors traint zorgverleners zodat moeders de juiste zorg krijgen. 

Regina is een van die moeders. De vrouw heeft twee kinderen, woont in Kenia en worstelt om financieël rond te komen. “Voor de lockdown verkocht ik ‘mitumba’ – tweedehands kleding – maar de overheid heeft de import van tweedehands kleding verboden,” vertelt Regina. Ze vervolgt: “Men is bang dat het coronavirus in de kleding zou zitten. Dit gaf mij veel stress want ik had amper geld om rond te komen. Ik moest natuurlijk gewoon mijn huur betalen en ik was ook zwanger van mijn zoontje Nicholas.” Vanwege geldproblemen besloot Regina om te besparen op haar zorgkosten en niet naar het ziekenhuis te gaan. Regina: “Ik was bang om naar het ziekenhuis te gaan uit angst om besmet te raken met corona. Daarom heb ik niet al mijn consultatiegesprekken afgerond.”  

Medische zorg voor, tijdens en na de zwangerschap is essentieel voor moeder en kind. Een goed opgeleide verloskundige kan 500 vrouwen per jaar helpen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de kans aannemelijk dat het gebruik van echoapparatuur tijdens de zwangerschap de kan de kans op complicaties aanzienlijk kan verkleinen. Helaas krijgt slechts 25% van de zwangere vrouwen in Kenia een controle met echo tijdens de zwangerschap. Ter vergelijking: Nederland krijgen alle zwangere vrouwen minimaal twee echo’s gedurende de gehele zwangerschap. 

De oren en ogen van de gemeenschap 

Regina vertelt verder: “Mijn lokale zorgverlener Ann kwam erachter dat ik niet naar mijn consultatiegesprek ging en overtuigde mij toen om wel te gaan.” Ann is een van de 64.000 lokale zorgverleners in Kenia die door Amref Flying Doctors is getraind tijdens de pandemie. “Het Emali-model ziekenhuis in Makueni County was heel schoon en mooi – een hele geruststelling. Het is een fijn gevoel om te weten dat je in goede handen bent en er een goed opgeleide verloskundige klaar staat om je te helpen,” zegt Regina trots met blije baby Nicholas op haar schoot. Zonder lokale zorgverlener was Regina waarschijnlijk thuis bevallen. De kans dat er iets mis gaat bij een thuisbevalling is groot in Kenia. 

Regina (links) en lokale zorgverlener Ann

Minder ziekenhuisbezoeken door corona

Het verhaal van Regina is geen uitzondering. “Door het coronavirus zien wij minder zwangere vrouwen dan voor de pandemie”, vertelt Jemimah een verloskundige die werkt in de kliniek waar Regina is bevallen. De lockdown zorgt ervoor dat veel gezinnen in geldnood zitten. Thuiswerken is een luxe en veel mensen, net zoals Regina, zijn afhankelijk van verkoop op een lokale markt. Omdat er veel angst heerst durven mensen soms niet naar het ziekenhuis te gaan. Gelukkig kunnen de lokale zorgverleners die in de dorpen rondlopen deze mythes ontkrachten. “Of de vrouwen een mondkapje dragen tijdens het bevallen? Welnee, tijdens het puffen mag hij gewoon af,” antwoord Jemimah lachend. 

De zorg achteruit

In Sub-Sahara Afrika is het aantal moeders en baby’s dat tijdens of na de bevalling overlijdt het hoogst van heel de wereld. 1 Op de 36 moeders overlijden tijdens de zwangerschap of bevalling. In Nederland is dat 1 op de 8.700 vrouwen. Sinds 2000 is er enorm veel vooruitgang geboekt: moedersterfte is met 44 procent teruggedrongen. Het aantal sterfgevallen onder de vijf is enorm gedaald – in 1990 waren dit nog 12,5 miljoen kinderen en nu zij dat er 5.2 miljoen. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt echter dat de coronapandemie de vooruitgang in ontwikkelingslanden weer jaren terug zal zetten. Miljoenen levens zullen op het spel staan als gevolg van de aanhoudende pandemie als we niets doen. Met moeder Regina en baby Nicholas liep het gelukkig goed af dankzij de zorgverleners van Amref Flying Doctors.  

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Amref Flying Doctors:

https://www.amref.nl/actueel/2020/bevallen-met-een-mondkapje-op

Bevallen met een mondkapje op

Amref Flying Doctors

Ontwikkelingshulp

Schuttersveld 9 2316 XG Leiden

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV