Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Belarus: vreedzame demonstrant dood na slaag van de politie

In Belarus is Raman Bandarenka in het ziekenhuis overleden nadat hij door gemaskerde mannen in elkaar geslagen was en daarna in hechtenis was genomen.

‘De autoriteiten van Belarus blijven een schrikbewind voeren en proberen critici met geweld en gevangenschap het zwijgen op te leggen,’ zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Ze moeten snel een onpartijdig en onafhankelijk onderzoek instellen naar de dood van Bandarenka en de daders in een eerlijk proces ter verantwoording roepen. Maar in plaats daarvan proberen de autoriteiten de verantwoordelijkheid af te wenden door te beweren dat Raman Bandarenka werd geslagen door “bezorgde burgers”.’

Weinig twijfel over daders

‘Er bestaat weinig twijfel over dat hij is geslagen door veiligheidsagenten, net als honderden andere vreedzame demonstranten die zijn aangevallen omdat ze hun stem verheffen. In plaats van hem naar het ziekenhuis te brengen, arresteerde de politie Bandarenka en nam hem in hechtenis. Het is onduidelijk wat er daar gebeurde, maar hij stierf de volgende dag in het ziekenhuis,’ zegt Struthers.

‘Het is tijd een ​​einde te maken aan dit terreurbewind en alle verantwoordelijken voor het plegen van deze misdrijven te ontmaskeren. Als dat niet gebeurt, betekent dit dat veiligheidstroepen onder het bevel van president Loekashenko de meest gruwelijke onderdrukkingstactieken kan blijven inzetten – genadeloze marteling en zelfs moord – tegen hun eigen volk.’

Achtergrond

Raman Bandarenka, een 31-jarige kunstenaar uit Minsk, stierf op de avond van 12 november 2020 in het ziekenhuis. Volgens berichten in de media kwamen ongeïdentificeerde gemaskerde mannen naar zijn buurt om protestvlaggen en linten te verwijderen. Ze sloegen hem na een woordenwisseling. De politie bracht hem toen weg in een busje.

Enkele uren later werd Bandarenka bewusteloos met hoofdletsel en een klaplong overgebracht naar het ziekenhuis. Chirurgen konden hem niet redden. Woordvoerder van de politie van Minsk, Volha Chamadanava, beschreef het incident als ‘een gevecht’, en voegde eraan toe dat ‘bezorgde burgers soms proberen de orde te herstellen’.

De autoriteiten hebben vreedzame protesten in Belarus steevast aangeduid als ‘oorlog’ en ‘conflict’ die vanuit het buitenland worden georkestreerd. De afgelopen maanden hebben de Belarussische autoriteiten bendes van gemaskerde mannen in burger op vreedzame demonstranten afgestuurd en die hen op gewelddadige wijze aanvallen. Algemeen wordt aangenomen (en vaak bevestigd) dat het om beveiligingsfunctionarissen gaat. Niemand is officieel geïdentificeerd of vervolgd.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/belarus-vreedzame-demonstrant-dood-na-slaag-van-de-politie

Belarus: vreedzame demonstrant dood na slaag van de politie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV