Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

B20 in Saudi-Arabië: zolang activisten vrouwenrechten gevangen zitten, is de top een schijnvertoning

Amnesty International

Tijdens de B20-top op 26 oktober in Saudi-Arabië staat het versterken van de positie van vrouwen bovenaan op de agenda. Amnesty International herinnert de deelnemende bedrijfsleiders eraan dat veel van de vrouwenrechtenactivisten van het land wegkwijnen in de gevangenis omdat ze hervormingen durfden te eisen.

Verdedigers van de rechten van vrouwen Loujain al Hathloul, Nassima al-Sada, Samar Badawi, Mayaa al-Zahrani en Nouf Abdulaziz voerden actie voor het recht voor vrouwen om te mogen autorijden en om een einde te maken aan het onderdrukkende voogdijsysteem. Vrouwen hebben voor veel zaken eerst toestemming van hun mannelijke voogd nodig.

De B20 is het officiële forum voor bedrijfsleiders waar beleidsaanbevelingen worden gepresenteerd aan de G20 in november. Tot de deelnemers van dit jaar behoren vertegenwoordigers van HSBC, Mastercard, PwC, McKinsey, CISCO, ENI, Siemens, Accenture en BBVA.

Saudi-Arabië hypocriet

‘Sinds Saudi-Arabië voorzitter is van de G20, heeft het flink geïnvesteerd in het veranderen van zijn imago, met slogans over de gelijkheid van vrouwen en door te zeggen dat het land klaar is voor verandering. Maar de mensen die werkelijke verandering nastreven, zoals de versoepeling van sociale beperkingen en van het voogdijsysteem, zitten achter de tralies,’ zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘B20-leiders mogen niet voor de gek gehouden worden door deze schaamteloze hypocrisie. We roepen hen op om te laten zien dat ze zowel om mensenrechten als om zakelijke kansen geven. Elk bedrijf dat actief is in of met Saudi-Arabië samnewerkt, heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze door hun activiteiten niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen.’

Cynische pr-campagne

Sinds kroonprins Mohammed bin Salman in Saudi-Arabië de scepter zwaait, draait de pr-machine op volle toeren om het slechte imago van het land op mensenrechtengebied op te poetsen. Zo hopen de autoriteiten buitenlandse investeerders te trekken. Veel uitgesproken critici zijn opgepakt, alleen omdat ze vreedzaam hun mening uitten. Nu pocht Saudi-Arabië dat 33 procent van de B20-deelnemers vrouw zijn, het hoogste aantal ooit.

Onderdrukking neemt juist toe

Na de aankondiging van het Vision 2030-plan kregen vrouwen in juni 2018 het recht om te rijden. Dit was een stap in de richting van gelijke kansen op werk, waardoor Saudische vrouwen een klein beetje vrijheid en onafhankelijkheid kregen. Maar enkele weken voordat deze verandering werd aangekondigd, pakten de autoriteiten mensenrechtenverdedigers hard aan en arresteerden ze veel mensen die juist hadden gepleit voor het recht om te rijden.

Er worden ​​op dit moment dertien vrouwenrechtenverdedigers vervolgd vanwege hun mensenrechtenactivisme. Sommigen worden beschuldigd van contact met buitenlandse media of internationale organisaties, waaronder Amnesty International. Anderen werden beschuldigd van ‘het bevorderen van de rechten van vrouwen’ en het ‘oproepen tot het beëindigen van het mannelijke voogdijsysteem’. Van de dertien vrouwen zitten er nog vijf in hechtenis: Loujain al-Hathloul, Samar Badawi, Nassima al-Sada, Nouf Abdulaziz en Mayaa al-Zahrani.

De Saudische autoriteiten leggen mensen met een afwijkende mening systematisch het zwijgen op en onderdrukken de vrije meningsuiting. Daarbij wordt het Gespecialiseerde Strafhof gebruikt om economen, leraren, geestelijken, schrijvers, activisten en anderen die hebben opgeroepen tot verandering te veroordelen. Mensenrechtenverdedigers worden geconfronteerd met willekeurige arrestaties, oneerlijke processen en martelingen.

Amnesty’s oproep

Amnesty International dringt er bij de deelnemers aan de B20 op aan om deze schendingen niet door de vingers te zien. Alle bedrijven hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze niet bijdragen aan de schending van mensenrechten. Van hen wordt verwacht dat zij met gepaste zorgvuldigheid – due diligence – opereren om mensenrechtenrisico’s te identificeren, te voorkomen en te beperken bij hun activiteiten en binnen hun toeleveringsketen en zakelijke relaties.

Amnesty heeft de deelnemende bedrijven een brief gestuurd waarin ernstige bezorgdheid wordt geuit over de mensenrechtenrisico’s van bedrijfsactiviteiten in en met Saudi-Arabië, en waarin bedrijven herinnerd worden aan hun verantwoordelijkheden op mensenrechtengebied.

‘Als Saudi-Arabië zo progressief was als het beweert, zouden de activisten die zoveel deden om meer rechten voor vrouwen veilig te stellen, aan tafel zitten,’ zegt Maalouf.

Lees meer over de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/b20-saudi-arabie-schijnvertoning-zolang-activisten-vrouwenrechten-vastzitten

B20 in Saudi-Arabië: zolang activisten vrouwenrechten gevangen zitten, is de top een schijnvertoning

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV