Artsen zonder Grenzen vreest razendsnelle verspreiding COVID-19 in nieuw kamp Lesbos

Artsen zonder grenzen

Het kamp dat de Griekse autoriteiten opzetten op Lesbos moet slechts een tijdelijke oplossing zijn vindt Artsen zonder Grenzen. De noodhulporganisatie is bang dat in het nieuwe kamp dezelfde erbarmelijke levensomstandigheden als in Moria zullen zijn. Maar ook het coronavirus zal zich er (net als in Moria) razendsnel kunnen verspreiden. Ook in het nieuwe kamp zullen mensen zeer dicht op elkaar leven met amper toegang tot sanitaire voorzieningen. Corona-maatregelen als 1,5 meter afstand houden en regelmatig handen wassen zijn daardoor onmogelijk na te leven. Ook in het nieuwe kamp zullen er amper medische voorzieningen als mogelijkheid tot testen en isolatie zijn.

In de kliniek net buiten Moria, die onbeschadigd is door de brand, biedt Artsen zonder Grenzen medische noodhulp. Ook heeft de organisatie een nieuwe kliniek opgezet, vlakbij waar veel vluchtelingen slapen. In twee dagen tijd heeft Artsen zonder Grenzen 164 mensen behandeld die gewond waren als gevolg van de brand. Vooral veel kinderen, waaronder een 10 dagen oude baby die klachten had als gevolg van de brand, zwangere vrouwen en alleenstaande ouders.

Artsen zonder Grenzen roept de Europese Unie en haar lidstaten op de meest kwetsbare vluchtelingen (en daarna ook de rest van de vluchtelingen) zo snel mogelijk naar een veilige plek op het vasteland van Griekenland of andere Europese landen te evacueren waar zij zo min mogelijk kans lopen op COVID-19. Vooral een plek waar zij een leven kunnen opbouwen en hun waardigheid kunnen hervinden. Artsen zonder Grenzen staat klaar om noodhulp te bieden.

De Europese Unie en haar lidstaten moeten erkennen dat het vasthouden van mensen op de Griekse eilanden alleen maar leidt tot menselijk lijden en geweld. Het is genoeg geweest.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

http://newsroom.artsenzondergrenzen.nl/191649-artsen-zonder-grenzen-vreest-razendsnelle-verspreiding-covid-19-in-nieuw-kamp-lesbos

Artsen zonder Grenzen vreest razendsnelle verspreiding COVID-19 in nieuw kamp Lesbos

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV