Artsen zonder Grenzen vindt tien dode mensen onderin boot bij reddingsactie op Middellandse Zee

Artsen zonder grenzen

Artsen zonder Grenzen heeft gisteren de lichamen van tien overleden mensen aangetroffen tijdens een reddingsactie op de Middellandse Zee. De doden werden gevonden onderin een overbezette houten boot. Het reddingsschip van de organisatie, de Geo Barents, was na een melding te laat om dit te  kunnen voorkomen. 

Tijdens de reddingsactie informeerden overlevenden de hulpverleners dat er mensen onderin de boot lagen die niet meer reageerden. Nadat er 99 mensen van de overvolle houten boot waren gered, vond de noodhulporganisatie de lichamen van 10 overleden mensen.  Volgens de overlevenden zaten zij al meer dan 13 uur op elkaar gepakt onderin de boot waar een zware benzinelucht hing. Hoogstwaarschijnlijk zijn zij door verstikking om het leven gekomen.  

“Het kostte ons bijna twee uur om de overledenen aan boord van de Geo Barents te krijgen. Wij brengen ze naar het vasteland zodat ze in ieder geval een menswaardige begrafenis kunnen krijgen”, zegt Fulvia Conte, teamleider aan boord van de Geo Barents. “Het was gruwelijk en boosmakend tegelijkertijd. Opnieuw een vreselijke tragedie op zee die voorkomen had kunnen worden.” 

Drie reddingsacties in 24 uur

Op 15 en 16 november voerden reddingsteams van Artsen zonder Grenzen in 24 uur tijd drie reddingsacties uit in de Maltese en Libische Search and Rescue-zones. Hierbij werden 186 mensen, waaronder 61 kinderen, in veiligheid gebracht op de Geo Barents. De geredde migranten en vluchtelingen komen onder andere uit Guinee, Nigeria, Ivoorkust, Somalië en Syrië. Velen van hen zijn vertrokken vanuit Libië waar ze traumatische dingen hebben doorstaan en velen vertonen tekenen van acute stress en trauma.  

“Op een dag als vandaag blijkt eens te meer wat het directe resultaat is van Europa’s onverschillige beleid om geen hulp te verlenen op de Middellandse Zee waardoor mensen overlijden”, zegt Caroline Willemen, projectcoördinator op de Geo Barents. Zonder veilige en legale alternatieve vluchtroutes zullen mensen blijven proberen om Libië per boot te ontvluchten, als laatste redmiddel. Een gebrek aan reddingsschepen op de Middellandse Zee houdt deze mensen niet tegen. Hierdoor is het risico op een dodelijke afloop vele malen groter.”   

Artsen zonder Grenzen gaat op zoek naar een veilige plek aan land voor deze kwetsbare en waarschijnlijk getraumatiseerde groep vluchtelingen en migranten aan boord van de Geo Barents.  

Artsen zonder Grenzen is in 2015 begonnen met medische noodhulp op de Middellandse Zee. Al dan niet in samenwerking met andere hulporganisaties op in totaal zeven verschillende schepen. Artsen zonder Grenzen verleende hulp bij 682 reddingsacties en gaf meer dan 82.000 mensen medische noodhulp.  Sinds mei 2021 heeft Artsen zonder Grenzen haar eigen reddingsschip op de Middellandse Zee; de Geo Barents. Dit jaar zijn er na schatting 1.235 mensen overleden of vermist geraakt terwijl ze de oversteek over de Middellandse Zee waagden. 

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://newsroom.artsenzondergrenzen.nl/204981-artsen-zonder-grenzen-tien-dode-mensen-onderin-boot-bij-reddingsactie-op-middellandse-zee

Artsen zonder Grenzen vindt tien dode mensen onderin boot bij reddingsactie op Middellandse Zee

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV