Artsen zonder Grenzen start medische hulp in door corona getroffen India

Artsen zonder grenzen

Artsen zonder Grenzen herstart hulpverlening in Mumbai, nu India opnieuw door een zware coronagolf wordt getroffen. Door slechte hygiënische omstandigheden in de dichtbevolkte miljoenenstad kan het virus zich snel voorplanten en verspreiden. De noodhulporganisatie screent patiënten en verwijst ze door, en stelt twee tenten beschikbaar met 2000 IC-bedden. Ook helpen teams van Artsen zonder Grenzen met zuurstof, therapieën, digitale gezondheidspromotie en water- en sanitaire activiteiten. 

Al een aantal dagen op rij zijn er een recordaantal coronabesmettingen in India. Ook het aantal doden was wereldwijd niet eerder zo hoog als nu. Om verdere infecties te voorkomen en te bestrijden, worden mensen die besmet zijn met tuberculose geïdentificeerd en gescreend door teams van Artsen zonder Grenzen in het Shatabdi-ziekenhuis en in een eigen onafhankelijke kliniek van de noodhulporganisatie. Hiermee worden de overvolle ziekenhuizen ontlast, die tuberculosepatiënten behandelen en nu bezwijken onder het aantal mensen besmet met COVID-19. Zij worden door de teams van Artsen zonder Grenzen voor behandeling naar het Sewri-ziekenhuis of het COVID-19 Health Center in het Jumbo-ziekenhuis doorverwezen.  

Identificatie, screening en triage 

De noodhulporganisatie deelt daarnaast preventiekits uit en geeft telefonische ondersteuning aan kwetsbare mensen, waaronder ouderen en mensen met diabetes. Teams van Artsen zonder Grenzen staan klaar om het Jumboziekenhuis te ondersteunen met twee tenten, waar per tent plek is voor 1000 IC-bedden. Ook staan vijf extra artsen en vijf verpleegkundigen klaar voor extra ondersteuning. Gezondheidsfaciliteiten worden verder geholpen met zuurstof, therapieën, digitale gezondheidspromotie en water- en sanitaire activiteiten. Deze worden naar vijf andere gezondheidsfaciliteiten uitgebreid. Komende tijd wordt onderzocht of hulp opgeschaald kan worden.  

Dilip Bhaskaran, COVID-19 coördinator voor Artsen zonder grenzen in Mumbai: “De situatie is zeer zorgwekkend. De gezondheidszorg wordt op dit moment compleet overweldigd. Wij staan klaar om onze werkzaamheden verder op te voeren om zo de gezondheidszorg verder te ondersteunen.” 

Eerdere COVID-19 hulp  

Tijdens de eerdere coronagolf in India, screenden en testen teams van Artsen zonder Grenzen van midden juni tot en met augustus ruim 400.000 inwoners van Mumbai. Ook gaf de noodhulporganisatie medische zorg in een eigen COVID-19 faciliteit met 100 bedden. Ook deelden zij zeep en mondmaskers uit. In Patna ondersteunden teams van Artsen zonder Grenzen zorgmedewerkers met mentale zorg en psychosociale eerste hulp. Tot afgelopen februari werden mensen met niet ernstige COVID-19 symptomen behandeld. Aan kwetsbare groepen mensen, zoals mensen met een hoge bloeddruk of diabetes, werden maskers en hygiënematerialen uitgedeeld.  

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

http://newsroom.artsenzondergrenzen.nl/198599-artsen-zonder-grenzen-start-medische-hulp-in-door-corona-getroffen-india

Artsen zonder Grenzen start medische hulp in door corona getroffen India

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV