Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Angst houdt mensen met corona weg van ziekenhuis in Jemen

Artsen zonder grenzen

Veel mensen in Jemen met COVID-19 laten zich uit angst pas behandelen als hun toestand al kritiek is. ‘We maken ons zorgen over wat we zien in het ziekenhuis, maar we maken ons nog meer zorgen over de patiënten die we niet zien. De mensen die geen medische hulp zoeken totdat hun gezondheid echt in gevaar komt,’ zegt Caroline Ducarme, projectcoördinator in Jemen.

Ziekenhuis geen bron van infectie

Volgens onze teams zien veel mensen het ziekenhuis onterecht als een bron van infectie. Anderen zijn bang om gestigmatiseerd te worden door hun gemeenschap als zij positief testen op COVID-19. Bij elkaar zorgt dit ervoor dat veel Jemenieten geen medische hulp zoeken totdat hun gezondheid zover achteruit gaat dat ze niet zonder hulp kunnen overleven. Voor veel van hen is het dan al te laat.

Misinformatie

Dat de mensen niet naar het ziekenhuis komen komt deels door het stigma rondom het coronavirus, maar ook door de verspreiding van nepnieuws. ‘We zien de nadelige gevolgen van de misinformatie over COVID-19 die in het hele land wordt verspreid,’ zegt arts Abdulrahman vanuit het ziekenhuis in de hoofdstad Sanaa. ‘Ziekenhuizen zijn juist een veilige plek voor patiënten. Hoe eerder mensen met klachten naar het ziekenhuis komen, hoe groter de kans is dat we de symptomen kunnen bestrijden.’

Veel van de patiënten die nu worden binnengebracht in het ziekenhuis zijn al in kritieke toestand en moeten direct aan de beademing. De 6 intensive care bedden in het ziekenhuis zijn bezet. Deze patiënten hebben 24 uur per dag zorg nodig en hun zuurstoftanks moeten elke 3 uur worden verwisseld.

Geen trauma- of kraamzorg

Naast het stigma en de misinformatie rondom COVID-19 speelt er nog een probleem. Omdat het ziekenhuis in de hoofdstad is aangewezen als COVID-19 behandelcentrum, net als vele andere ziekenhuizen in het land, bieden ze noodgedwongen geen trauma- en kraamzorg. Dit is zorg die mensen nog steeds nodig hebben, maar die er nu simpelweg niet is.

Jaren van oorlog

Het zorgsysteem in Jemen is door jaren van oorlog zo goed als failliet. De overgebleven ziekenhuizen in het land strijden nu tegen een pandemie. Dezelfde pandemie die enkele van de meest ontwikkelde zorgsystemen in de wereld bijna op z’n knieën heeft gebracht. Voor de uitbraak van de COVID-19-pandemie stond het systeem al onder grote druk. Op basis van de toename van het aantal patiënten in de ziekenhuizen, is de verwachting dat het virus wijdverspreid is in het land. De uitbraak en de impact op het zorgsysteem is dus nog niet over en de druk blijft toenemen.

Personeelstekort

Het vinden en behouden van medisch personeel is een probleem. Ook zij zijn bang het virus op te lopen in het COVID-19 behandelcentrum ondanks het feit dat er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen zijn en een strikte implementatie van infectiepreventie in het behandelcentrum. Ook is er dringende behoefte aan meer middelen. Er is geld nodig voor medisch personeel, beschermende uitrusting en zuurstofapparaten. ‘De mensen in Jemen kunnen dit niet alleen.’

Wat doen wij?

Onze teams ondersteunen 4 COVID-19 behandelcentra in de hoofdstad Sanaa en de havenstad Aden. Daarnaast ondersteunen en leiden we verschillende medische faciliteiten in de provincies Hodeidah, Khamer, Haydan, Ibb, Hajjah en Taiz. We hebben gezondheidswerkers en ziekenhuispersoneel getraind in gezondheidsvoorlichting en infectiepreventie. Ook hebben we het personeel geleerd hoe ze preventieve maatregelen moeten nemen, om verdere verspreiding tegen te gaan. In onze non-COVID-19 projecten hebben we de teams voorbereid en voorzien van de beschermende materialen in de strijd tegen het coronavirus.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/angst-in-jemen/

Angst houdt mensen met corona weg van ziekenhuis in Jemen

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Artsen zonder grenzen
fondsen.org

Noma: een vergeten crisis

Noma moet erkend worden als een levensgevaarlijke ziekte. Onze teams voeren campagne om de kinderziekte toe te voegen aan de meest onderbelichte tropische ziektes. De

Lees verder »

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV