Amsterdam UMC zoekt in ontlasting naar aminozuren om darmkanker sneller en nauwkeuriger op te sporen

Maag Lever Darm Stichting

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) heeft € 250.000 toegekend aan een onderzoek binnen de subsidielijn ‘Right on Time’ 2020-2021. Het onderzoek, onder leiding van dr. Nanne de Boer en dr. Sofie Bosch (Amsterdam UMC/locatie VUmc), is gericht op het nog sneller en nauwkeuriger opsporen van darmkanker. Hiervoor voeren ze een aanvullende test in de ontlasting uit.  Het totale bedrag dat dit jaar binnen deze subsidielijn is toegekend komt daarmee op € 1.250.000.

Darmkanker staat in Nederland op de negende plaats van doodsoorzaken, zo blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is bedoeld om voorstadia van darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken bij Nederlanders van 55 tot en met 75 jaar. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een ontlastingstest om het risico op darmkanker in te schatten. Deelnemers die positief testen – dat wil zeggen, bij wie bloed in de in de ontlasting wordt aangetroffen –  krijgen een doorverwijzing naar het ziekenhuis voor een kijkonderzoek van de darm. Deze screening loopt in Nederland zeer goed.

Het bevolkingsonderzoek redt zo jaarlijks duizenden levens. Toch klopt de uitslag niet altijd. Een derde van de deelnemers krijgt een positieve testuitslag, terwijl dit niet klopt. Hierdoor ondergaan zij onnodig een kijkonderzoek. Daarnaast mist deze test ongeveer 15% van de personen die wel degelijk darmkanker hebben en ongeveer 50% van de personen met vergevorderde poliepen.

Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting: ‘Het Bevolkingsonderzoek darmkanker is een goedlopend programma, dat enorm veel gezondheidswinst oplevert. Het zou geweldig zijn als de resultaten nog nauwkeuriger worden. Daarom zetten wij ons in voor meer onderzoek dat de vroegdiagnostiek nóg slimmer maakt.’

Nanne de Boer en zijn onderzoeksteam willen het bevolkingsonderzoek nauwkeuriger maken door middel van een aanvullende test in de ontlasting. Met een geavanceerde techniek hebben wetenschappers iets in ontlasting gevonden dat op darmkanker kan wijzen: zogeheten ‘aminozuren’. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten. Hiermee kan een zeer gevoelige test worden ontwikkeld voor een nóg betere opsporing van darmkanker.

Mogelijk wijzen de aminozuren zelfs op een voorstadium van darmkanker, waardoor ingrijpen al mogelijk wordt vóór mensen de ziekte krijgen. Om zeker te zijn dat de aminozuren écht nauwkeurige uitslagen geven, wordt dit onderzocht door Nanne de Boer en zijn onderzoeksteam. Zij zullen een aanvullende aminozuurtest uitvoeren bij een groep patiënten die na een positieve testuitslag met de huidige ontlastingstest worden doorverwezen voor een kijkonderzoek van de darm. Blijkt uit het onderzoek van Nanne de Boer en zijn team dat darmkanker met deze aanvullende test nauwkeuriger en sneller kan worden opgespoord, dan kan deze test mogelijk in de toekomst in het bevolkingsonderzoek darmkanker worden meegenomen.

‘Het bevolkingsonderzoek darmkanker spaart ieder jaar duizenden levens. Toch blijkt uit onderzoek dat de huidige ontlastingstest nóg nauwkeuriger kan werken, waardoor we nóg meer levens kunnen redden.’

Dr. Nanne de Boer en dr. Sofie Bosch (Amsterdam UMC)

Toekenning voor onderzoeken naar vroege opsporing van spijsverteringsziekten

Dankzij de aanhoudende steun van donateurs kan de MLDS in totaal € 1.250.000,- toekennen aan veelbelovende onderzoeken gericht op de vroege opsporing van spijsverteringsziekten. Veel spijsverteringsziekten zijn beter te behandelen als ze eerder worden ontdekt. De onderzoeken vallen binnen de subsidielijn ‘Right on Time’ die voor 2020-2021 is ingesteld. Naast darmkanker stimuleert de MLDS binnen deze subsidielijn wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op de vroege opsporing van niet-alcoholische leververvetting, slokdarmkanker en het tijdig en juist diagnosticeren van onbegrepen buikklachten.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Maag Darm Lever Stichting:

https://www.mlds.nl/nieuws/amsterdam-umc-zoekt-in-ontlasting-naar-aminozuren-om-darmkanker-sneller-en-nauwkeuriger-op-te-sporen/

Amsterdam UMC zoekt in ontlasting naar aminozuren om darmkanker sneller en nauwkeuriger op te sporen

Maag Lever Darm Stichting

Gezondheid en Handicaps

Maag Lever Darm Stichting, Stationsplein, Amersfoort, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV