Amerikaanse staat South Carolina voert geplande executies niet uit

Amnesty International

Het Hooggerechtshof in de Amerikaanse staat South Carolina heeft twee executies die gepland stonden voor 18 en 25 juni 2021, uitgesteld. Als ze waren uitgevoerd, zouden het de eerste executies in tien jaar tijd zijn in deze staat.

Gebrek aan gifstof

South Carolina nam op 14 mei 2021 een wet aan waardoor executie door een elektrische stoel of een vuurpeloton mogelijk werd. Een eerdere wet bepaalde dat terdoodveroordeelden een dodelijke injectie krijgen als ze niet kiezen voor de elektrische stoel. Door een tekort aan gifstoffen is een dodelijke injectie nu niet mogelijk en zijn al 10 jaar geen doodvonnissen in South Carolina voltrokken.

De twee mannen wier executies nu zijn uitgesteld, gaven beiden aan dat ze met een vuurpeloton om het leven willen worden gebracht. Er moeten nu eerst protocollen worden opgesteld voordat deze terechtstellingen alsnog kunnen worden uitgevoerd.

Elektrische stoel of de kogel

Republikeinse politici hadden de elektrische stoel voorgesteld als enige methode om een doodvonnis te voltrekken. De Democraten vonden een executie door een vuurpeloton echter ‘menselijker’ waarna beide mogelijkheden nu in de wet zijn vastgelegd. Terdoodveroordeelden mogen zelf kiezen met welke methode ze aan hun einde komen.

De hervatting van de executies in South Carolina zou indruisen tegen de trend in de Verenigde Staten om de doodstraf af te schaffen. In 2020 was het aantal voltrokken doodvonnissen het laagste in de afgelopen 29 jaar. Amnesty International voerde actie om de twee executies te voorkomen.

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/amerikaanse-staat-south-carolina-voert-geplande-executies-niet-uit

Amerikaanse staat South Carolina voert geplande executies niet uit

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV