Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Alzheimer Nederland blij met registratie eerste alzheimermedicijn dat ingrijpt op ziekteproces

Alzheimer Nederland

Aducanumab werd vandaag geregistreerd als medicijn tegen alzheimer door het Amerikaanse geneesmiddelen agentschap (FDA). Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: “Dit is een hele grote stap. Aducanumab is het eerste  medicijn dat ingrijpt op de ziekteprocessen van de ziekte van Alzheimer. Het kan bij een deel van de mensen met beginnende alzheimer het ziekteproces licht vertragen.”

Alzheimer Nederland is blij met deze beslissing die Amerikanen met alzheimer toegang geeft tot deze medische behandeling. Het is nog afwachten of het medicijn ook op de Europese markt wordt toegelaten. Het gaat om een middel dat alleen werkzaam is in de eerste (voor)stadia van de ziekte van Alzheimer, niet tegen andere vormen van dementie. Helaas zal het medicijn voor veel patiënten die nu kampen met de ziekte te laat komen.

Twijfel binnen de wetenschappelijke gemeenschap over aducanumab

Dat de FDA tot deze beslissing kwam heeft veel experts verrast. Zo adviseerde een belangrijke FDA-commissie van dementie-experts in grote meerderheid tegen toelating. De FDA heeft aducanumab onder voorwaarden toegekend. Producent Biogen is verplicht een nieuw grootschalig onderzoek naar aducanumab op te starten. Wanneer het middel in dit nieuwe onderzoek onverhoopt toch niet werkzaam blijkt, kan de FDA de registratie intrekken. Het afronden van zo’n onderzoek zal echter jaren duren, waardoor Amerikaanse patiënten het middel in de tussentijd wel voorgeschreven kunnen krijgen.

Wat betekent dit voor Europa?

Het is nu afwachten of het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) het medicijn ook zal goedkeuren. Daarna volgt er nog een Nederlandse procedure. Eerder beschreven we dat het daardoor zeker tot 2022 zal duren voor het medicijn in Nederland beschikbaar komt. De EMA doet in de tweede helft van dit jaar uitspraak en kan bovendien tot een andere conclusie dan de FDA komen. Alzheimer Nederland hoopt dat het medicijn, onder voorwaarden, wordt toegelaten tot de Europese markt. Dan zou een grote groep patiënten de kans krijgen om aducanumab te gebruiken. Dit gebeurt dan binnen een wetenschappelijk onderzoek met  extra toezicht en aandacht voor de effecten en bijwerkingen van het medicijn. Zo’n opzet zou de noodzakelijke extra informatie geven over; werkzaamheid, bij wie het middel werkt en hoe lang gedurende de ziekte het middel effectief is. Maar het zou ook relatief veel patiënten een kans geven op vertraging van de eerste stadia van de ziekte.

Meer onderzoek naar aducanumab noodzakelijk   

Ondanks het goede nieuws blijft nieuw onderzoek nodig. Het medicijn aducanumab (merknaam Aduhelm) kan de ziekte van Alzheimer slechts vertragen en alleen bij mensen in de eerste (voor)stadia van dementie. Naast aducanumab zijn er meer dan 120 medicijnen tegen alzheimer in ontwikkeling. We hopen en verwachten daardoor dat er binnen tien jaar meer medicijnen verschijnen die alzheimer kunnen vertragen. Belangrijke stappen op weg naar preventie en genezing.

Dit bericht is afkomstig van de website van Alzheimer Nederland:

https://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/alzheimer-nederland-blij-met-eerste-alzheimermedicijn-aducanumab

Alzheimer Nederland blij met registratie eerste alzheimermedicijn dat ingrijpt op ziekteproces

Alzheimer Nederland

Gezondheid en Handicaps

Alzheimer Nederland, Stationsplein, Amersfoort, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV