Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Alles over de Vogelgriep

Natuurmonumenten

Vogelgriep manifesteert zich vooral bij watervogels zoals ganzen en eenden. Er is niet elk jaar sprake van een grote uitbraak omdat niet elke variant even besmettelijk en ziekmakend is.

Advies

Voor mensen vormt vogelgriep geen direct gevaar, toch wordt er dringend geadviseerd voorzichtig te zijn en dode vogels niet aan te raken. Besmetting is nooit helemaal uit te sluiten en bovendien kunnen mensen een rol spelen bij de verspreiding. Bezoekers van onze gebieden raden wij aan zieke vogels en slachtoffers te laten liggen. 

Slachtoffers

Deze winter (2020-2021) hebben we te maken een zeer besmettelijke en ziekmakende variant die onder de wilde vogels vooral de jonge dieren treft. Jonge vogels hebben namelijk nog geen weerstand tegen een vogelgriepvirus opgebouwd. Oudere wilde vogels zijn minder kwetsbaar. 

Vogelgriepslachtoffers worden vooral gevonden in waterrijke en watervogelrijke gebieden. Vooral Brandganzen lijken dit jaar te worden getroffen. Behalve watervogels worden soms ook onder aaseters zoals: zeearend, ruigpootbuizerd, buizerd, slechtvalk, havik, velduil, grote mantelmeeuw, zilvermeeuw en ekster slachtoffers gevonden.

Herkomst en verspreiding

De huidige vogelgriep variant is ontstaan in Oost-Azië waarschijnlijk in de intensieve pluimveehouderij. Van daaruit heeft het virus zich met trekvogels verplaatst naar Noord-Rusland, Siberië en vervolgens NW-Europa.

Gedurende het winterhalfjaar kan het virus zich blijvend manifesteren, waarbij er oplaaiende pieken (kunnen) optreden. Watervogels verplaatsen zich regelmatig in de winter, afhankelijk van waar de vorstgrens ligt. De beschikbaarheid van open water is voor watervogels vaak essentieel. Onze boswachters zijn extra alert bij vorst omdat ganzen en eenden zich dan meer verplaatsen. Door deze vorsttrek neemt de kans op verspreiding van de vogelgriep toe. De verwachting is dat de huidige vogelgriep pas in het voorjaar (april/mei) gaat verdwijnen.

Wat kun jij doen om voorspreiding te voorkomen?

Help verspreiding te voorkomen door wilde vogels niet te verstoren en afstand te bewaren. Mocht je onverhoopt dode vogels tegenkomen, raak ze dan niet aan. Een enkele dode vogel is niet vreemd in de winter, maar vind je meerdere dode of zieke vogels in één gebied dan kun je daarvan melding maken via: https://www.dwhc.nl/meldingsformulier 

Volksgezondheid

De verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid, voorlichting en communicatie over vogelgriep ligt bij de overheid. De regionale veiligheidsregio neemt de regie bij een uitbraak en kan ook maatregelen treffen om verdere verspreiding te voorkomen. 

Momenteel geldt vanwege het virus voor professionele pluimveehouders een landelijk ophokplicht en in regio’s waar een besmetting bij een pluimveebedrijf is geconstateerd geldt een vervoersverbod voor pluimvee.

Maatregelen

Natuurorganisaties staan in nauw contact met de veiligheidsregio’s en werken samen als er maatregelen worden ingesteld voor natuurgebieden. Onze boswachter houden de situatie goed in de gaten en bij een ernstige uitbraak kunnen natuurgebieden  tijdelijk worden afgesloten en kan het noodzakelijk zijn om slachtoffers te ruimen. Dit gebeurt altijd onder regie van de veiligheidsregio. Gelukkig is de omvang van de vogelgriep in onze meest kwetsbare en waterrijke gebieden nog beperkt, wij hopen natuurlijk dat dit zo blijft.

Voor achtergrond of meer gedetailleerde informatie verwijzen wij naar de site van de overheid.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/vogelgriep

Alles over de Vogelgriep

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren

Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV