Aidsbestrijding in Rusland in tijden van corona

Aidsfonds – Soa Aids Nederland

Door de snelle stijging van nieuwe hiv-infecties wordt Rusland ook wel het nieuwe Afrika genoemd. Het aantal nieuwe infecties steeg sinds 2010 met 35%. In samenwerking met dappere strijders roept Aidsfonds de aidsepidemie in Rusland een halt toe. Maar toen kwam de corona-epidemie…..

Volgens de Russische overheid leven inmiddels één miljoen mensen met hiv. Maar deskundigen schatten dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt. Driekwart van de mensen met hiv in Rusland krijgt geen levensreddende medicijnen. Dit houdt de epidemie in stand. Inmiddels komen er elk jaar zo’n 100.000 nieuwe infecties bij en sterven tienduizenden mensen aan de gevolgen van aids. Om de epidemie hier te stoppen werkt Aidsfonds samen met lokale dappere strijders. 

Noodfonds

De corona-epidemie heeft wereldwijd mensen met hiv hard geraakt. Ook in Rusland. Mensen verloren hun inkomsten, er was geen vervoer meer naar de hiv-klinieken. Bovendien werden zorg en informatievoorziening over hiv slecht toegankelijk omdat klinieken test-locaties werden voor corona. Het Noodfonds van Aidsfonds schoot mensen met hiv daarom te hulp. Zo kregen duizenden mensen die niet meer naar de klinieken konden reizen voor hun hiv-medicijnen, deze thuisbezorgd. Kregen de meest kwetsbare mensen voedselpakketten en werd men voorzien van beschermmiddelen zoals mondkapjes en desinfectiemiddelen.

Naar de kapper

De coronacrisis zorgde ervoor dat online informatievoorziening en hulpverlening noodzakelijk werd. Duizenden mensen werden via online kanalen voorzien van voorlichting, informatie en ook juridische hulp. Maar omdat bijvoorbeeld clubs waar o.a, hiv-tests worden uitgevoerd waren gesloten werd er gezocht naar een creatieve oplossing. En dat was de kapper. De kappers (waar zich ook mannen die seks hebben met mannen onder bevonden) werden zelf getest en boden vervolgens aan om het testen te promoten bij hun klanten. Vervolgens zijn de kappers opgeleid in counseling en het afnemen van hiv-testen. 

Hulp voor de lange termijn

Behalve noodhulp is er verandering op lange termijn nodig. In Rusland kunnen de mensen die het grootste risico lopen op hiv, niet rekenen op goede zorg. Dat kan anders. Samen met lokale partners die de situatie in Rusland goed kennen, zorgen we dat de mensen die de zorg het hardst nodig hebben kunnen rekenen op goede voorlichting, hiv-tests en – behandeling en lobbyen we om duurzame verandering tot stand te brengen. Zo zorgen we voor goede voorbeelden van preventie en behandeling voor mensen die anders vaak overgeslagen worden. Met deze voorbeelden halen we lokale autoriteiten over om deze activiteiten te ondersteunen of op te nemen in hun eigen beleid.

Het project ‘Dappere strijd tegen aids’ in Rusland is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Dankzij hun deelnemers kunnen we ook de komende vijf jaar rekenen op 2,25 miljoen euro per jaar voor de aidsbestrijding. Bedankt!

Dit bericht is afkomstig van de website van het SOA - Aidsfonds:

https://aidsfonds.nl/nieuws/aidsbestrijding-in-rusland-in-tijden-van-corona/

Aidsbestrijding in Rusland in tijden van corona

Aidsfonds – Soa Aids Nederland

Gezondheid en Handicaps
Logo Aidsfonds

Keizersgracht 392, 1016 GB Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV