Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Afghaanse minister roept Europa op om geen migranten terug te sturen

Amnesty International

Op 10 juli riep de Afghaanse minister van Vluchtelingen en Repatriëring Europese landen op om tijdelijk geen mensen terug te sturen naar het land. Amnesty International vindt dat Europese landen gehoor moet geven aan deze oproep. Afghanistan is op dit moment te gevaarlijk.

De Afghaanse minister bracht een verklaring uit waarin hij wees op het opgelaaide geweld van de Taliban in het land, de derde coronagolf en de verslechterende veiligheidssituatie die tot veel binnenlandse migratie leidt.

Afghanistan is niet veilig

Amnesty Internationals onderzoeker Europese migratie, Adriana Tidona, reageerde op de verklaring: ‘De oproep van de minister om gedwongen terugkeer tijdelijk te stoppen in deze verslechterende veiligheidssituatie zorgt ervoor dat Europa niet langer de andere kant op kan kijken bij de gevaren die Afghaanse terugkeerders lopen. Al jarenlang proberen Europese landen te negeren wat overduidelijk is: Afghanistan is niet veilig om mensen naar terug te sturen.’

In 2020 verklaarde de Global Peace Index Afghanistan voor het tweede jaar op rij tot minst veilige land in de wereld.

Amnesty’s oproep aan Europa

Europese regeringen moeten gehoor geven aan de Afghaanse zorgen. Zij moeten onmiddellijk alle uitzettingen stoppen en ervoor zorgen dat mensen die veiligheid in Europa zoeken bescherming krijgen. Afghanen die niet kunnen worden teruggestuurd moeten alle nodige documenten krijgen die ze nodig hebben om hun verblijf te regulariseren en volledig gebruikt te kunnen maken van hun rechten tijdens hun verblijf in Europa.

Voor de Europese Commissie is ook een cruciale rol weggelegd. Het Europese grenswachtagentschap Frontex coördineert namelijk de chartervluchten die mirganten terugbrengen naar Afghanistan. De Europese Commissie moet niet meedoen aan operaties die mensen blootstellen aan mensenrechtenschendingen.

Achtergrond

De relaties tussen de EU en Afghanistan zijn vastgelegd in de Joint Declaration on Migration Cooperation (JDMC) Ook de afsrpaken over migratie en gedwongen terugkeer staan daarin. Het document verving onlangs de Joint Way Forward on Migration Issues uit 2016.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/europa-geef-gehoor-aan-afghaanse-oproep-om-geen-migranten-terug-te-sturen

Afghaanse minister roept Europa op om geen migranten terug te sturen

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV