Activist kan in Rusland 15 jaar cel krijgen na delen informatie over oorlog in Oekraïne

Amnesty International

In Rusland is een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen Vladimir Kara-Murza. Hij deelde informatie over acties van het Russische leger, iets wat door de autoriteiten als ‘nepnieuws’ wordt afgedaan. Kara-Murza is lid van de oppositie en een criticus van het Kremlin.

‘Als gevolg van de kritiek die Vladimir Kara-Murza eerder op de Russische autoriteiten uitte, lijkt het erop dat er twee pogingen zijn gedaan om hem te vergiftigen’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Nu wordt hij ervan beschuldigd een ‘misdrijf’ te hebben gepleegd waarvoor hij meer dan 10 jaar in de cel kan belanden, simpelweg omdat hij informatie deelde. Het onderzoek tegen hem is alleen bedoeld om tegenstanders van Vladimir Poetins oorlog in Oekraïne angst aan te jagen en hen het zwijgen op te leggen.’

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de Russische autoriteiten op om alle aanklachten tegen Kara-Murza in te trekken aangezien hij alleen gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting en vraagt om zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Ook moeten de autoriteiten de wet intrekken die het verspreiden van ‘nepnieuws’ strafbaar stelt.

Wet tegen ‘nepnieuws’

De onderdrukking van journalisten en tegenstanders van de oorlog in Oekraïne neemt alleen maar toe. Meteen na de Russische invasie van Oekraïne nam de Doema (het parlement) op 4 maart 2022 in noodtempo nieuwe wetgeving aan om afwijkende geluiden de kop in te drukken. Wie ‘valse informatie’ over de oorlog in Oekraïne verspreidt, kan tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Iedereen die ‘liegt en verklaringen aflegt die de strijdkrachten in diskrediet brengen’ zal worden vervolgd.

Achtergrond

Op 22 april 2022 werd het strafrechtelijk onderzoek tegen Kara-Murza gestart. Op dit moment zit hij een gevangenisstraf van 15 dagen uit na de valse beschuldiging dat hij een politieagent niet gehoorzaamde. In 2015 en 2017 werd Kara-Murza in het ziekenhuis opgenomen nadat hij symptomen vertoonde van vergiftiging. De onderzoeksgroep Bellingcat zegt dat Kara-Murza is gevolgd door de Russische veiligheidsdienst FSB voordat hij waarschijnlijk werd vergiftigd. Ook Aleksei Navalny werd vermoedelijk in augustus 2020 door de FSB vergiftigd.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/activist-rusland-vervolgd-na-delen-informatie-oorlog-oekraine

Activist kan in Rusland 15 jaar cel krijgen na delen informatie over oorlog in Oekraïne

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV