ActionAid over crisis in Afghanistan

ActionAid

Ver weg van de chaotische en angstaanjagende taferelen op de luchthaven van Kabul ontvouwt zich een humanitaire crisis in de straten van de Afghaanse steden. ActionAid Afghanistan evalueert de dringende behoeften aan noodhulp in Mazar E Sharif, Herat en Kabul, waar duizenden mensen naartoe zijn gekomen om de spanningen in de omliggende provincies te ontvluchten.

Mensen zijn hun huizen ontvlucht met alleen de kleren die ze aanhadden. Ze hebben in de overvolle kampen en informele nederzettingen waar ze terecht zijn gekomen dringend behoefte aan noodhulp, waaronder voedsel, water en essentiële artikelen zoals hygiënekits, contant geld, dekzeilen, tenten, kookgerei, kleding en beddengoed.

 

Een van onze medewerkers ter plekke:

“De meest dringende behoeften zijn voedsel, schoon water, veilig onderdak, hygiëne en sanitaire voorzieningen. Het meerdendeel van de mensen die ontheemd zijn geraakt zijn vrouwen en kinderen.”

“Vrouwen hebben geen toegang tot veilige toiletten. Ze delen die met vele andere mensen en hebben geen privacy. Moeders hebben geen plek waar ze hun baby’s borstvoeding kunnen geven.”

Uit cijfers van de UNHCR blijkt dat sinds begin 2021 meer dan 550.000 Afghanen ontheemd zijn geraakt in eigen land, waaronder 126.000 nieuwe ontheemden tussen 7 juli 2021 en 9 augustus 2021. Bovendien verergert de huidige humanitaire noodsituatie in Afghanistan de bestaande voedselcrisis.

“Veel families kunnen niet terug naar hun woonplaats omdat ze al hun geld hebben uitgegeven om naar de steden te kunnen trekken. Vaak is er niks meer voor hen om naar terug te keren omdat ze gedwongen werden te vluchten tijdens het zaaiseizoen, en als ze teruggaan is er niks om te oogsten.”

Volgens het Wereldvoedselprogramma kampen 14 miljoen mensen in Afghanistan met ernstige voedseltekorten, waaronder 2 miljoen kinderen die het risico lopen ondervoed te raken.  ActionAid verstrekt noodhulp om op die manier 35.000 mensen te bereiken met voedselhulp, schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiënekits voor vrouwen en meisjes.

 

Sudipta Kumar, landendirecteur van ActionAid Afghanistan, licht verder toe:

“Duizenden gezinnen, die de oplopende spanningen in hun dorpen ontvluchtten, zijn in Kabul, Mazar en Herat aangekomen met niets anders dan de kleren aan hun lijf.”

“Zwangere vrouwen en jonge moeders behoren tot degenen die het meest behoefte hebben aan voedselhulp, onderdak, water en sanitaire voorzieningen. In één kamp kreeg ons team te horen dat wel 300 gezinnen  één toilet moeten delen. Tenten voor 10 mensen worden gebruikt door 50.  We maken ons grote zorgen dat gezinnen in overvolle kampen zonder onmiddellijke hulp een groter risico lopen op Covid-19 en een escalerende honger- en ondervoedingscrisis”

ActionAid biedt ook psychosociale hulp aan mensen die getraumatiseerd en ontheemd zijn door de crisis. ActionAid blijft in zeven provincies in Afghanistan werken aan onderwijsprogramma’s voor meisjes en jongens, het aanpakken van de voedselonzekerheid en het verlenen van steun voor het levensonderhoud.

Dit werk zal worden uitgebreid in gebieden waar binnenlandse ontheemden naartoe vluchten. Nu de humanitaire crisis in Afghanistan is verergerd, is het werk van ActionAid om de meest kwetsbaren, waaronder vrouwen en meisjes te beschermen dringender dan ooit.

Dit bericht is afkomstig van de website van ActionAid:

https://actionaid.nl/2021/08/31/humanitaire-crisis-in-afghanistan-verergert/

ActionAid over crisis in Afghanistan

ActionAid

Ontwikkelingshulp

Stadhouderskade 60, Amsterdam

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV