Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

130.000 hectare bos in Kameroen gered

Milieudefensie

Een overwinning: meer dan 130.000 hectare tropisch bos in Kameroen is voorlopig behoed voor de kap. Een gebied dat bijna zo groot is als de provincie Utrecht. Goed nieuws voor de miljoenen mensen die dag in en dag uit afhankelijk zijn van het waardevolle Ebo bos.

Ebo bos is ware hotspot van soorten 

In het Ebo bos vind je de Nigeria-Kameroen chimpansee, mandril en colobus apensoorten en mogelijk een nieuwe gorillasoort. Ook zijn er tenminste 12 nieuwe plantensoorten ontdekt, die nieuw zijn voor de wetenschap en alleen maar in het Ebo bos te vinden zijn. Deze tropische bossen zijn een ware biodiversiteit hotspot dus, met een adembenemende rijkdom aan soorten. Desondanks is er helaas nog maar ongeveer 20 miljoen hectare bos over.  

Ontbossing stijgt hard 

Sinds 2013 stijgt de ontbossing in Kameroen hard. Dat komt vooral door de illegale houtkap. En door een overheid die steeds meer land weggeeft aan grote bedrijven, vaak met financiering en steun van westerse of Aziatische banken en overheden.

Het Ebo bos wordt gekapt voor de industriële productie van hout, cacao, palmolie en rubber. Dat gebeurt zowel voor eigen consumptie als voor de wereldmarkt. Die grote bedrijven kappen niet alleen het bos, maar schenden ook land- en andere mensenrechten van de mensen die er leven. Zoals de lokale Banen gemeenschappen. 

Succes na jarenlang verzet 

Het succes is mede te danken de inspanningen en het voortdurende verzet van de lokale Banen gemeenschappen. Ook Milieudefensie heeft eraan bijgedragen met onze zusterorganisatie in Kameroen, CED. Onder die druk heeft de overheid van Kameroen in augustus ingegrepen. Dit waardevolle bos verandert niet in een industrieel houtkapgebied.

Hoe nu verder? 

Het werk is niet klaar, want de dreiging blijft bestaan. Dit verandert pas echt als de buitenlandse financiële sector en overheden stoppen met investeren in industriële houtkap en de vraag naar goedkoop tropisch hout verdwijnt. 

Onze zusterorganisatie CED gaat nu hard aan de slag met de Banen gemeenschappen. Ze gaan een plan ontwikkelen waarin zij betere land- en gebruiksrechten krijgen en zelf het bos gaan beheren. Dit is de beste garantie voor het behoud van het Ebo bos en het respecteren van mensenrechten.

Help mee om het regenwoud te redden

We roepen overheden en financiers op: geef geen geld en politieke steun meer aan vervuilende en verwoestende houtkap- en landbouwbedrijven. Regenwouden zijn de longen van onze aarde. Ze zijn van levensbelang voor ons bestaan en onze toekomst. Help je mee? 
> Teken de petitie tegen voedsel in de tank
> Ga naar de campagne Red het Regenwoud

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/over-ons/successen/130-000-hectare-bos-gered-van-de-kap-in-kameroen

130.000 hectare bos in Kameroen gered

Milieudefensie

Natuur, Milieu en Dieren

Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV